Privatlån med betalningsanmärkning

Privatlån med betalningsanmärkning

Tidigare var det svårt att ansöka om privatlån med betalningsanmärkning men numera finns det ett flertal långivare som accepterar ansökningar även från dig som har en eller flera betalningsanmärkningar.

Låt oss först titta på vad en betalningsanmärkning är för något. En betalningsanmärkning kan uppstå från en utebliven betalning av ett kreditavtal, räkning (som telefonräkning) eller annat håll. Ofta, om du är mer än 30 dagar försenad med en betalning av en kreditförpliktelse eller avtal, kan kreditgivaren besluta om att lämna in ett betalningskrav med ränta.

Går det då ytterligare ett steg där du inte betalar detta krav går ärendet oftast över till kronofogden. Händer detta, kommer troligtvis din ”profil” att markeras med en ”utebliven betalning av räkning” eller med andra ord, en ”betalningsanmärkning”.

Betalningsanmärkningar kan hindra framtida lån eller kreditansökningar, så det bästa du kan göra är att hålla dig uppdaterad vad gäller dina kreditåtaganden. Om du upplever problem med att betala en räkning är det alltid bäst att prata med kreditgivaren först, för att försöka komma överens om en lösning för att undvika försenad betalning och en betalningsanmärkning.

Betalningsanmärkningar har blivit vanligare med åren. Många konsumenter är omedvetna om effekterna av en betalningsanmärkning, många vet knappt vad det innebär. Detta kan dock vara pga att kreditföretagen inte vill att du ska veta om det. Därav den lilla finstilta standardklausulen på varje avtal som du knappt är läsbar utan glasögon.

Betalningsanmärkning kretsar kring principen att om du betalar någon räkning för sent eller att den uteblir, ska detta dyka upp på din kreditupplysning, som vi tidigare nämnt kan det handla om tex en elräkning, Även om konsumenten har ett tidigare fläckfritt register på ett kreditkortskonto, kan alltså en betalningsanmärkning ställa till det rejält.

När du väljer ett kreditkort, se till att du noga läser det finstilta helt och hållet. Kontrollera alltid delen som heter ”Annat” eller ”diverse räntor” (eller något som diskuterar räntor och prissättningar) i avtaletet som kreditkortsföretagen skickar ut. Det enklaste sättet att undvika att drabbas av en betalningsanmärkning är att betala alla dina räkningar i tid. Försök att betala dina räkningar åtminstone en vecka före förfallodagen. En ännu bättre strategi är att betala räkningarna så fort du får dem. En god vana som fler och fler hakar på numera är att lägga sina fakturor på auto-giro om den funktion finns. Detta gör att du slipper tänka på de fakturor som ska betalas varje månad med någolunda samma belopp, som en mobilräkning till exempel. På detta sätter minskar risken att en faktura hamnar efter eller missas helt och hållet.

Borgenärer och banker i regel, kontrollera kreditupplysningar årligen, kvartalsvis, och en del även månadsvis. Konsumenter med dålig betalnings historia kommer att få se sin kreditrapport kontrollerad oftare än de som har en fläckfri historia av att göra sina utbetalningar i tid. Mer än en tredjedel av alla kreditbolag idag, ger ut straffavgifter till sina kunder om de har en betalningsanmärkning. Även om de inte har en sen betalning hos just de bolaget.

Sist, om du har en ränta som har ökat på grund av en betalningsanmärkning, prova att ringa din fordringsägare för att begära att få räntan sänkt. Informera om en enkel anledning till varför du har glömt att betala, men tryck på att du fortfarande är ekonomiskt stark.

© 2017-2020 Martin Ivarson